Ρίκα Μπενβενίστε
Συγγραφέας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1- Σορβόννη, στο Παρίσι. Σήμερα είναι καθηγήτρια Ιστορίας της Μεσαιωνικής Ευρώπης στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο. Πέρα από τις μελέτες της στη μεσαιωνική ιστορία, το βιβλίο της Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, Εκτόπιση, Επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940 (Πόλις, 2014) έχει εκδοθεί στα γερμανικά και στα αγγλικά.
Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνοθεσία – Σύνθεση κειμένου παράστασης
Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., της Δραματικής Σχολής της Ρούλας Πατεράκη, διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris X – Nanterre. Καθηγητής Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Έχει σκηνοθετήσει έργα των: Λόρκα, Μπύχνερ, Μπέκετ, Ζενέ, Κορνέιγ, Πριγκίπισσας Παλατινής, Τσέχωφ, Αρμάν Ρομπέν, Αννά Κριστινά Κορλέ, Μποστ, ντε Σαντ, Χ. Μύλλερ, Φασμπίντερ, Ουάιλντ, Ομήρου, Σαίξπηρ, Ευριπίδη, Αισχύλου, Μαίτερλινκ, Μπέκετ, Παπαδιαμάντη, Σινόπουλου, Μερκενίδου, Δημητριάδη, Ροδρίγο Γκαρθία, Σουίφτ, Στρίντμπεργκ, Ντύλαν Τόμας, Μολιέρου. Πρόσφατες σκηνοθεσίες: Χρύσιππος του Δ. Δημητριάδη (2021), Με το ίδιο μέτρο του Σαίξπηρ (2021), Ερκουλίν Μπαρμπέν: Οι αναμνήσεις ενός ερμαφρόδιτου της/του Ερκουλίν Αντελαϊντ [και μετέπειτα Αμπέλ] Μπαρμπέν, σε διασκευή Δαμιανού Κωνσταντινίδη (2019).
Απόστολος Αποστολίδης
Σκηνικά – Κοστούμια
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.(Τμήμα Θεολογικό). Είναι διδάκτωρ του Παπικού Πανεπιστημίου Angelicum της Ρώμης. Μόνιμος συνεργάτης των θεατρικών σχημάτων Λύκη Βυθού και Αngelus Novus της Θεσσαλονίκης σκηνογράφησε την πλειονότητα των έργων που ανέβασαν κατά καιρούς. Συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε., τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και Βέροιας, το θέατρο ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, το ΝΕΟ Θέατρο
Θεσσαλονίκης, το θέατρο ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ, το ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΗΩΣ (Αθήνα), και την ΤΕΧΝΗ του Κιλκίς. Σκηνοθέτησε και σκηνογράφησε τα έργα του Γ. Ρίτσου Το νεκρό σπίτι (2006) και Χρυσόθεμις (2010), το Φωτιές ή το Έγκλημα της Μ. Γιουρσενάρ (2011) και τη Μήδεια του Ευριπίδη (2012).
Γιώργος Χρυσικός
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής / Μουσικός (κιθάρα)
Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1992. Σπούδασε στο Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Από το 2017 συνθέτει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και ντοκιμαντέρ, ενώ παίζει κοντραμπάσο και κιθάρα. Επίσης, είναι μέλος της ομάδας θεάτρου -performance ‘’Male di Luna, της Πειραματικής Θεατρικής Ομάδας “Από τον 5ο στίχο κιόλας φάλτσοι” καθώς και του μουσικού πρότζεκτ “Eli the Portraits”.
Ιωάννα Μήτσικα
Κίνηση
Εργάζεται ως χορεύτρια και χορογράφος σε θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις χορού. Είναι μέλος της ομάδας χορού vismotrix και συνεργάτιδα του μουσικού σχήματος encardia. Έχει συνεργαστεί με το Κ.Θ.Β.Ε, με το Ion Dacian National Operetta Theatre στο Βουκουρέστι και με ιδιωτικούς θιάσους. Έχει παρουσιάσει χορογραφίες της στο Φεστιβάλ Rencontres Musicales de Mediterrannee στην Κορσική́, στο Piccolo Teatro di Milano, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (Μικρό́ Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή́ Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς από́ το 2010. Το 2021 και 2022 δίδαξε το μάθημα Κινησιολογία - Χορός για ηθοποιούς στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Έχει ακόμα διδάξει στην Ανώτερη Σχολή́ Χορού́ Δήμου Σταυρούπολης κ.α. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού́ του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει πτυχίο Νομικής (Α.Π.Θ.) και μεταπτυχιακό́ δίπλωμα στο εργατικό́ δίκαιο (Δ.Π.Θ.). Είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με πεδίο
έρευνας την τέχνη στη φυλακή́.
Σωτήρης Ρουμελιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη / Ηθοποιός
Γεννήθηκε το 1992 στο Αίγιο Αχαΐας, όπου και μεγάλωσε. Δραστηριοποιείται ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, σχεδιαστής θεατρικών φωτισμών, δραματουργός και θεατροπαιδαγωγός. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (2014) και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών (2021) του Α.Π.Θ. Είναι ιδρυτής της ομάδας θεάτρου/performance Male di Luna, η οποία παρουσίασε την πρώτη επίσημη παράστασή της Η Μητέρα του Σκύλου, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι, στο Θέατρο Τ τον Δεκέμβριο 2021. Καταπιάνεται κυρίως με τη σκηνοθεσία μη θεατρικών κειμένων και διερευνά τεχνικές συλλογικής σκηνικής αφήγησης, πειραματιζόμενος με την ταυτόχρονη ανάμειξη διαφορετικών αφηγηματικών μέσων, υφολογικών στοιχείων και αισθητικών μορφών. Συνεργάζεται με το Εθνικό θέατρο ως σκηνοθέτης της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών 2022-2023. Έχει συνεργαστεί, με διάφορες ιδιότητες, με το Κ.Θ.Β.Ε. και ποικίλες ομάδες θέατρου / performance όπως: Rimini Protokoll, Angelus Novus, Passatempo, Μικρός Βορράς.
Buba Soso Gabedava
Φωτισμοί / Φωτογραφίες
Γεννήθηκε στη Τιφλίδα της Γεωργίας το 1987. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών.
Comments